26 Oct

De ce uneori timpul trece repede iar alteori trece prea incet

Ce zici, share? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

timpul trece repedeTimpul, fie el masurat in boabe de nisip sau in miscarile mecanice ale acelor de ceasornic, este perceput diferit de oameni, in functie de starea curenta de sanatate, de numarul de zile trecute din viata, dar mai ales in functie de atentia pe i-o acordam fiecare dintre noi. Timpul trece repede sau incet in functie de cativa factori pe care o sa ii prezentam in continuare.

Timpul trece repede sau cateodata foarte incet

Perceperea diversa a ritmului temporal a facut obiectul unui colocviu gazduit de Universitatea din Rennes. Invitatii de seama, contrar asteptarilor, nu au fost nici ceasul cu cuc si nici pendulul, ci expertii in biologia moleculara, filozofii, psihologii si psihiatrii. In urma discutiilor acestia au cazut de acord ca secundele nu sunt la fel de lungi pentru noi toti.

Pe parcursul cercetarilor, s-a descoperit ca timpul trece repede pentru persoanele cu o frecventa cardiaca lenta, in timp ce pentru cei cu frecventa cardiaca accelerata, cum ar fi persoanele tinere – copiii, orele sunt parca interminabile. Altfel spus, cu cat inaintam in varsta, muzica timpului pare sa se grabeasca tot mai mult.

De asemenea, un rol de seama in aprecierea distincta a timpului, il joaca psihicul si starea de spirit. Astfel, pentru melancolic, vesnicul visator, fiecare secunda seamana cu precedenta, momentele devenind reprezentari ale neantului. Glumetului insa, timpul nu ii este suficient.

Cercetatorii, actori jucand rolul divinitatii, au fost cei ce au comparat derularea timpului cu un generator de impulsuri, care dupa cum spun ei “stocheaza impulsurile într-un acumulator şi acolo se află percepţia brută a timpului. Când acumulatorul nu este prea plin, se spune că timpul trece încet”, John Wearden, psiholog britanic.

De ce sa dai like? Pentru ca ti-a placut :)


Ce zici, share? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Get Widget