16 Jan

De ce clocoteste apa atunci cand fierbe

De ce clocoteste apaIn bucatariile noastre se petrec zilnic lucruri minunate si pline de mister. O oala de apa care fierbe, un cuptor care coace aluatul sau o tigaie care prajeste carnea, sunt cu siguranta cateva dintre cele mai comune lucruri ce se petrec intr-o bucatarie. Insa aceste lucruri aparent simple, privite mai indeaproape, pot fi uneori cu adevarat complicate. Spre exemplu, cati dintre voi stiti ce se intampla cu apa atunci cand fierbe?

De ce clocoteste apa

In mod normal, fierberea este procesul prin care apa absoarbe caldura si o foloseste pentru a trece din stare lichida in stare gazoasa. Cum se desfasoara acest proces? Simplu! Cand incepem sa incalzim apa, temperatura creste. Asta inseamna ca moleculele de apa absorb energia termica, lucru indicat de faptul ca se misca din ce in ce mai repede. La un moment dat, anumite molecule vor capata atat de multa energie incat, se vor desprinde de suratele lor, de care fusesera atasate prin atractii destul de puternice. Moleculele energice si foarte rapide si-ar putea da chiar amicele la o parte pentru a crea spatii in lichid (aceste spatii create in lichid sunt de fapt bulele care se ridica si erup la suprafata sub forma vaporilor de apa). Cu ochiul liber, noi nu putem vedea aceasta apa in stare gazoasa decat dupa ce ea se indeparteaza de suprafata, se raceste putin si se condenseaza intr-o multime de picturi minuscule numite aburi.

Transformarea apei din stare lichida in stare gazoasa consuma energie termica, deoarece este nevoie de energie pentru ca moleculele sa se indeparteze unele de altele. Daca moleculele nu ar sta laolalta, apa nu ar mai fi un lichid; ar fi intotdeauna un gaz: molecule detasate, plimbandu-se fiecare dupa capul ei. Orice lichid are un anumit grad de atasare a moleculelor si, prin urmare, propria energie de punere in miscare (cu alte cuvinte, practic, propria temperatura de fierbere). Cu cat un foc creeaza mai multa energie pe secunda cu atat moleculele de apa vor capata, tot pe secunda, indeajuns de multa energie incat sa se desprinda si sa se transforme in gaz. Apa va fierbe mai tare si se evapora mai repede. Insa toata aceasta caldura in exces nu face ca temperatura apei sa creasca, deoarece energia suplimentara pe care o capata o molecula (dincolo de cantitatea de care are nevoie ca sa se desprinda) dispare pur si simplu odata cu molecula.

Aceasta energie suplimentara si temperatura care o insoteste, va ajunge in aburi, la punctul de fierbere al apei. Astfel temperatura lichidului va ramane constanta. Morala? Oricat de tare ai da focul, odata ce apa fierbe, temperatura ei nu va creste mai mult 100 Grade Celsius.(pastele nu se fierb mai repede daca dati focul mai tare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>