24 Jan

De ce ne inrosim in obraji

Ce zici, share? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

ne inrosim in obrajiTuturor ni se intampla sa ne inrosim in obraji atunci cand suntem supusi unor situatii rusinoase, cand primim un compliment sau cand ne simtim vinovati de ceva. Nu putem rosti nici un cuvant, iar obrajii nostri trec de la culoarea normala la culori ce variaza de la roz deschis pana la rosu inchis.

De ce ne inrosim in obraji

Vasele de sânge din zona fetei sunt diferite ca structură de celelalte vase sanguine din corpul uman. Zona obrajilor este bogată în vase capilare situate mult mai aproape de suprafată. La unele persoane, cele cu un tenul inchis, nu apare roseata in obraji, culoarea acestor vene capilare fiind oarecum mascata.

Pentru a întelege cât mai bine acest fenomen, ne vom lega de câteva aspecte ce tin de fiziologia omului. Pe scurt, ne înrosim în obraji atunci când vasele de sânge se dilată, ca răspuns al reactiei sistemului nervos simpatic. Fluxul de sange din zona obrajilor creste si desi ne dăm toată silinta să ascundem faptul că urmează să ne înrosim, nu putem face nimic. Altfel spus, in cateva dintre procesele psihice afective, intervin anumiti neurotransmitatori care provoaca cresterea ritmului cardiac, dilatarea venelor si implicit cresterea fluxului sanguin (acesta da roseata specifica vizibila in zonele sensibile).

Dupa cum am spus si in inceputul articolului, complimentele aduse unei persoane o pot face să se înrosească. Femeile sunt mult mai predispuse să se înrosească în obraji decât bărbatii – poate sunt mai des complimentate. S-a descoperit si faptul că, spre deosebire de asiatici, europenii se înrosesc mult mai des (la cei cu pielea alba, vasele de sange care tind sa coloreze obrajii, se vad mult mai bine).

De ce sa dai like? Pentru ca ti-a placut :)


Ce zici, share? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Get Widget